Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2014

Η μεταστροφή του Παύλου. Άνοιγμα του Χριστιανισμού στον εθνικό κόσμο.


   Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ:
  •  αρχική δράση και για τη μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου
  •  εξιστόρηση αυτών των γεγονότων από τον ίδιο τον Απόστολο
  •  προετοιμασία του να ασκήσει ιεραποστολικό έργο στους εθνικούς, καθώς και για την πρώτη του ιεραποστολική δράση στη Μ. Ασία.

 ΑΦΟΡΜΗΣΗ: Σε ποια θέματα θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις απόψεις μας και κάτω από ποιες προϋποθέσεις;
(οι μαθητές ανά ομάδες να απαντήσουν στο ερώτημα)
Α)ΠΟΙΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ;
Β)ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΑΟΥΛ;
Γ)Η ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ
Δ)ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
   ΤΗΣ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΣΑΟΥΛ
Πώς είδε τη μεταστροφή του Παύλου ένας σύγχρονος μελετητής:
Μόλις είδε ότι ο ζήλος του ήταν λανθασμένος, αποφασίζοντας γρήγορα, κατατάσσεται στην υπηρεσία του νικητή. Όχι θρήνοι για την κομματιασμένη ζωή του, ούτε απελπισμένα διαβήματα, αλλά έργα ... Ο ουράνιος κυνηγός τον συνέλαβε, τον εδάμασε, όπως δαμάζουν μια για πάντα εκείνα τα άγρια άλογα, που, ύστερα, υπακούουν πρόθυμα στον καβαλάρη τους, πειθαρχούν και στο ελάχιστο νεύμα του. Όταν ο Σαύλος σηκώθηκε από χάμω, ήταν για πάντα ένας πιστός ακόλουθος του Ιησού, για όλους τους αιώνες.
(J. Holzner, Παύλος, εκδ. Δαμασκός, Αθήνα, 1973, σ. 49)


Ε)Η ΠΡΩΤΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ
ΣΤ)ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΧΡΟΝΟΓΡΑΜΜΗΣ
Ζ)ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
<<ΡΟΛΟΣ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ>>:Σαούλ ο Φαρισαίος
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Περιγραφή: http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C117/510/3328,13420/extras/Images/exercise.png
1.    Συντάξτε ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα για τον Aπόστολο Παύλο και στη συνέχεια να επισημάνετε στοιχεία από την προσωπικότητά του που άλλαξαν μετά τη μεταστροφή του.
2.  Προσπαθήστε να καταγράψετε τα συναισθήματα του Αποστόλου Παύλου όταν ξεκινούσε το ταξίδι του για τη Δαμασκό και, στη συνέχεια, όταν άρχιζε το ιεραποστολικό του έργο. Μπορείτε να βοηθηθείτε διαβάζοντας το αντίστοιχο κεφάλαιο από το βιβλίο του J. Holzner, Παύλος.
3.  Διαβάστε τα χωρία Πράξ. 13,1-3 και 14,27. Με ποιες προΰποθέσεις ξεκίνησαν και πώς ολοκλήρωσαν το έργο τους ο Παύλος και ο Βαρνάβας; Τι συμπεραίνετε για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μια ιεραποστολή;


ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΖΩ ΚΑΙ ΘΥΜΑΜΑΙ
  • Ο Σαούλ, μορφωμένος Φαρισαίος και αναθρεμμένος με τις ιουδαϊκές παραδόσεις, ήταν παρών στο λιθοβολισμό του Στεφάνου και στη συνέχεια έγινε ο μεγαλύτερος διώκτης των χριστιανών στα Ιεροσόλυμα και στη γύρω περιοχή.
  • Στο δρόμο για τη Δαμασκό, όπου πήγαινε για να καταδιώξει τους χριστιανούς, του εμφανίστηκε ο αναστημένος Χριστός και αυτό το γεγονός άλλαξε για πάντα τη ζωή του. Ο ζηλωτής διώκτης μεταστράφηκε στο μεγαλύτερο κήρυκα του Ευαγγελίου στους εθνικούς. Για το έργο αυτό προετοιμάστηκε με θαυμαστό τρόπο.
  • Η Εκκλησία της Αντιοχείας έδωσε την ευλογία και την ευχή της στους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα να κηρύξουν στην Κύπρο και στη Μ. Ασία. Η επιτυχία του κηρύγματος απέδειξε ότι και οι εθνικοί μπορούσαν να γίνουν μέλη της Εκκλησίας, αλλά δημιούργησε και προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν.


  
          


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου